Hampa är en av  jordens mirakelväxter som är både nyttig, användbar och god, den har använts så långt bak i tiden att det är ett av de äldsta arkeologiska fynden vi har idag, Ca 10000 år gammalt!

Idag vet vi att hampafibern med hjälp av maskiner kan spinnas så tunt att det blir precis lika bekvämt som andra textilier på marknaden plus att den har naturliga egenskaper som överträffar bomull och polyester med hästlängder. Det är enkelt att odla ekologiskt och man kan säga att en hampaodling, och i sin tur de kläder du bär, gör nytta för vår miljö!

 Hampa har använts i alla tider, men det har mörkats ner på grund av att plantan är kusin med Marihuana. Inte konstigt att ingen vågade använda hampa när staten sa att det är en mördar växt. Nu har iallafall hampatextilier tagits emot hos de miljömedvetna och på eko modet tar hampatextilen sin plats! Andra hampaprodukter som hampaolja, hampaplast, hampacement, hampapapper, och hampamat börjar äntligen uppmärksammas på ekomässor och hos hälso intresserade. Hampa kan även användas som energiskog och bränsletillverkning. Tack vare att hampaplantan enkelt odlas ekologiskt och kan odlas över hela världen är den väldigt interesant för en hållbar miljö!

Idag finns det tusentals produkter på marknaden från hampa, Du kan hitta alla typer av tyger, för kläder, möbler väskor och skor, samt plast, papper, kosmetika, isoleringsmaterial, briketter att elda med mm. Du kan även hitta mängder av nyttig hampa mat bland annat hampasmör, spagetthi och bröd och teer i olika soter, hampaprotein, hampolja, skalade och oskalade fröer mm.  Allt för ett hållbart och hällsosamt liv! Tillverkat utan kemikalier av en och samma organiska planta!

Testa några hampaprodukter så kommer du förstå vad allt detta handlar om. Hampa för hälsa hållbarhet och en levande grön miljö!

Här kommer en fördjupning i hampans alla användningsområden, Hampans historia och Dess nytta för miljön och varför den har varit olaglig och sedan blivit laglig igen. Det sägs att hampaplantan kan rädda vårt skadade klimat! Fortsätt läs om det låter interessant. 

Hampafibern är naturens starkaste fiber!

 hampa tyger

 • Hampa är väldigt likt lin men skrynklar inte lika mycket. Hampan är lättare att odla, fibrerna är längre och kan spinnas både tunt och tjockt. Hampan har en naturlig lyster, och färgning av hampatextil blir väldigt vackert tack vare fiberns fantastiska absorberande förmåga. Hampa textil kan suga upp mycket vätska och ändå kännas torr och fräsch mot huden.
 • Sedan kan man mäta att hampa fibern är 4 gånger så stark som bomull, kläder i 100% hampa håller längre, blir mjukare och skönare med tiden och snart är det ditt favorit material!
 • Bärare av hampatextil känner sig sval på sommaren och varm på vintern, det är en levande fiber som andas! Hampafibern är helt antistatisk vilket gör att tyget inte drar åt sig smuts vilket i sin tur gör att materialet får antibakteriella egenskaper och motverkar svamp!
 • Hampa fiberns unika molekylära uppbyggnad gör även att fibern reflekterar ljus och skyddar mot 95% av UV ljuset, medan andra material max skyddar till 30%. Allt detta gör även att materialet passar ypperligt till barn och människor med känslig hud.
 •  Kanske har ni använt mer hampatextil än vad ni vet, designern Ralph Lauren berättade nyligen att han hemligt andvänt hampafibern i sina kläder sedan 1984.

Hampa plantan har denna innverkan på miljön:

 • Hampaodlingar växer snabbt och enkelt de kan växa sig mellan 3-4 meter på en sommar, i varmare länder kan man skörda tre gånger om året! Hampa kan odlas över hela världen, den tål nästan alla klimat!

hampa falt

 • Det finns knappt några kända angripare av hampa, vilket gör att det behövs väldigt lite eller inga bekämpningsmedel alls! Inga ogräs syns till på ett hampafält, hampaplantornas blad skuggar marken, vilket gör att ogräs som försöker tränga sig upp inte får något soljus och ingen energi att växa.
 • Utav hampa, bomull, lin och jute så är ett hampafält det som kräver minst gödning, minst bekämpningsmedel, minst vatten och minst uppmärksammhet. Där hampaplanta växer mår jorden bra, rötterna går djupt ner i marken och tillför kväve vilket fungerar som naturligt gödningsmedel.
 • Jorden blir naturligt friskare efter odling av hampa! Den har även en förmåga att rena jorden från tung kemikalier och tillför mycket nytt syre till luften. Hampaodlingar gör alltså nytta för miljön.
 • Hampan används ofta vid växelbruk för att luckra upp och göra jorden frisk och fri från ogräs till nästa års odlingar av anna gröda.

Jämfört med bomullen:

På 1800-talet kom bomullen som var tunnare och bekvämare, det var nytt och blev snabbt populärt. De flesta kläder idag är tillverkade av bomull. Vad spelar det för någon roll då??

bomulls falt

Bomull kräver hemska mängder kemikalier vid odling i form av bekämpningsmedel och konstgjord gödning! Ungefär hälften av alla gödningsmedel och bekämpningsmedel som tillverkas i usa går åt till bomullsfälten! Här är ett par skräck exempel: år 1993 användes 250 000 ton kemikalier till bomullsfälten över hela världen. År 1994 gick det åt 6000 ton bekämpningsmedel till bomullsfälten endast i Californien. Kemikalierna spolas så småningom ut i bäckar och floder, förstör ekosystemet och förgiftar människornas dricksvatten. Detta har redan lett till att minst 15000 sjöar i usa är så fögiftade att ”ingenting” kan leva i dom! 

Jorden torkar ut och förlorar sin naturliga energi och vid nästa odlingstillfälle krävs mycket mer kemikalier än året innan. En undersökning i indien visar att flera arbetare från bomullsfälten dör i förtid och i områden där jordbrukarna har använt sig av stora mängder bekämpningsmedel där finns det också flest incidenter av leukemi, prostata och cancer, många fler barn föds med defekter i dessa områden.

Det går även åt stora mängder vatten till ett bomullsfält. För 40 år sedan var Aral sjön i Ryssland världens 4de största innanhav, rikt på fisk och seglande skepp, plötsligt började vatten nivå sjunka på grund av den enorma mängd vatten som gick åt att vattna bomullsfälten i områdena omkring. Nu återsår endast en tredjedel av denna gigantiska sjö och resten har förvandlats till en steril förgiftad saltöken.

Varför förstör vi vår egen jord när vi vet att det finns ett alternativ som faktiskt gör gott för allt levande?

 

Den hälsosamma hampan:

Beskrivning av hampa som medicin förekommer så tidigt som 2300 f.Kr. i Kina. Hampfrö rekommenderades för att nära yin. Den kinesiska medicinen betraktar fröna som neutrala, söta och de minskar hetta i kroppen. Indiska Ayurvediska system har rekommenderat hampa för läkande, samt för stärkande behandlingar och för att stärka sexualkraften. I medeltidens Europa förekom hampan ofta i olika medicinska sammanhang. Hampaoljan kallas naturen nyttigaste olja.

Hampolja som pressas ur hampfrön är rik på fleromättade fettsyror. Den innehåller stora mängder Omega 3 och Omega 6 som är smörjande och för påde leder och hjärnan och sägs vara livsviktig! Varför utrotar vi så mycket fisk i sökandet efter omegaolja när det finns så enkelt att hämta ur växtriket?

Ett hampafrö innehåller 30 till 35 procent olja. På en hektar odlad hampa kan man alltså få ut ca 180liter olja, jämfört mot solrosoljans 220 liter per hektar. Hampolja har en karakteristisk nötig smak och är utsökt på sallad. Flera studier tyder på att oljan också kan bidra till en dramatisk sänkning av kolesterol. Den sägs även ha inflamatoriska egenskaper både på kroppens insida och utsida. Ät en matsked om dagen och håll dig frisk!

Fröna innehåller även 26 till 31 procent protein. Hampaproteinet innehåller alla de essentiella aminosyrorna och fettsyrorna och betraktas som det mest fullständiga proteinet inom växtriket. Fröna kan ätas som dom är eller göras till proteinpulver för veganer och kroppsbyggare, hampamjöl kan användas av glutenalergiker, och fröna kan ätas av nötallergiker.

hampa olja

Nu till Hampaplantans otroliga och spännande historia!

Hampa har använts i alla tider. I Sverige har man kommit fram till att hampa började odlas under 200-talet i jämtland och under medeltiden var det en av våra viktigaste grödor, hampan användes till kläder, lakan, bordsdukar, säckar och rep. Många har hört talas om hamparep eller säckar och tror att kläderna skall vara obekväma, man bygger upp en bild av att gå klädd i en säck. Så kanske det såg ut mer på medeltiden. Men dom som testat att bära kläder av gammal rå hampa vet att det är ett material som är lite strävt i början men blir mjukare och skönare med tiden och snart är det dina favortibyxor!

 

 • En av världens äldsta arkeologiska fynd som existerar är ett fragment av ett hampatyg! Det hittades i staden ”Catal Huyuk” i Turkiet och är daterat till 8000 år före kristus. Det finns mycket bevisat för att hampa har odlats använts i alla tider över hela världen.
 • Det hittades ett par hampaskor i en grav i Kina från år 716, dom var tillverkade av tjockt hampapapper och hampatråd. Nu har flera stora skotillverkare som Adidas, Vans, Nike och Converse tillverkat minst varsin specialutgåva med hampatextil. Idag finns det flera företag som specialiserar sig på hampaskor: Ipath och Simpelshoes är några av dom största. Nu har även vi egenproducerade Hampaskor.

Även när det gäller papper och böcker har hampan funnits här för att hjälpa mänskligheten! 

 • År 770 trycktes den första boken i historien, på papper tillverkat av 100% hampa! Det var en samling dikter, boken hette ”Dharani”. Fortfarande idag kan vi läsa ur den berömda gutenberg Bibeln, ”den första bibeln” den tillverkades på 1400-talet av hampapapper!
 • På 1500-talet kämpade europas flottor om makten på havet och äventyrare korsade atlanten. Utan hampans långa och starka fiber hade dom inte kommit långt från stranden. Segel och förtöjnigstrossar var nämligen tillverkade av vår starkaste växtfiber!
 • 1628 sjunker wasa skeppet i stockholm, Omord hittas ca 11 ton hampa i form av segel och rep, gissa om hampa var en viktig gröda!
 • Den 4 juli 1776 skrevs orginalet av USA:s själständighets deklaration på HampaPapper!

    hampa papper   declaration of independence

 • Hampapapper går att återanvända mycket fler gånger än papper av trä! Dessutom visar studier att ett hampafält kan producera mer träfiber än vad skog gör på samma yta! Studier visar att hälfen av all skog som kapas går åt för att tillverka papper och reklam.
 • Hampaträfibern kan användas för att bygga hus och elda med. Man har kommit på ett sätt att få hampafibern blandat med lime att stelna till en cementliknande massa som är 7 gånger lättare cement och är ljud och temperatur isolerande, Hampa hus är billigare än vanliga hus och står emot mögel och fukt skador. det är dessutom ekologiskt odlat och är en andandes fiber som håller ditt hus i skön temperatur.

hampa hus, hampa isolering och hampacement.

 

 • Varför gör svenska staten och stora delar av välden så här med våra skogar när vi kan odla papper och hus av hampa? 

 

skogsskövling och kalhyggen

 

 • Istället kan vi behålla vår vackra skog och odla hampa!

 

vackra skogar och hampafält

 • På 1700-talet döpte Carl vonLinne plantan till ”Cannabis Sativa” vilket betyder ”brukbar hampa” på latin. Under alla tider har hampa brukats och använts till medicin, papper, djurfoder, mat och olika typer av textilier!  Hampa har kallats för männsklighetens största och viktigaste växt. Hampa är och kommer förbli vår tids mest användbara mirakel planta! Och även den mest omtalade. Är det en farlig drog eller en växt som kan rädda liv? Upp till dig att avgöra!

 

 • På 1700 talet odlar USA:s förste president George Washington sin egen hampa. Ur hans dokumentationer kan man läsa om hans kunskap om hampafibern både för hälsa och textil. George gillade inte tobak utan föredrog att röka hampablommor, han använde även hampa ur medicinska syften och säger:

                                     ”Make the most you can out of the Indian hemp and sow it everywhere”

                                         george washington                       george washington                      

Sedan kom Thomas Jefferson, han var först diplomat åt USA innan han blev landets tredje president. Under sin tid som sändebud i Frankrike spenderade han stora summor pengar på att skicka hemliga agenter till Kina, för att där införskaffa högkvalitativa hampfrön som sedan smugglades ut via Turkiet. Detta var inte någon riskfri handel eftersom de kinesiska kejsarna satte så stort värde på sina hampfrön att det var belagt med dödsstraff att föra dem ur riket. Hemmavid var Jefferson dessutom en hängiven hampodlare och hobbyforskare.

 

 • 1873 tillverkade Levis sina första jeans. Dom var avsedda för californska guldgrävare som behövde hög kvalitét och slitstyrka, självklart valde Levi Strauss en hampatextil! 
 • I början av 1900talet Odlade Henry Ford en bil! Hela karossen tillverkades av en växtbaserad plast tillverkad hampafibrer och den drevs på hampabränsle. Idag är det många biltillverkare som anväder sig av hampaplast tex BMW, Chrysler, Ford, Mercedez mfl, de andväder plast av hampa på insidan i dörrar, säten,paneler, bagageutrymmen, underreden, instumentbräde. Anledningen till att den organiska plasten av hampa används är att den är billigare än den farliga glasfiber compositen, den är lättare och tåligare, återanvändbar och säkrare vid olyckor.. Varför gräva upp olja tusentals meter under marken för att tillverka giftiga plaster när man kan odla hampa som är bra för miljön??
organisk hampa plast

Henry fords experiment försvann ut i sanden när marijuana blev olagligt, kan allt detta haft något sammanhang? Plast utan petrolium och olja, bränsle till bilarna, papper, hus, kläder.... fanns det några som inte ville att hampa skulle finnas mån tro?

Vill du ha ett test av vår nya tids organiska hampa plast? Testa en av våra avslappnande Hampamusik CD med cd cover i hampaplast! alla musikinstrumen som spelas på denna skivas är tillverkade i hampa och självklart är omslagspappret i hampa.

 • På 1900talet kom industrialiseringen och pengar och buissness började styra vår värld! På 1930talet skedde något mycket dåligt för hela mäskligheten,och inte minst för moder jord: Konspirationen mot ”Cannabis Sativa” eller Marihuana.
 

Harry Anslinger : Harry Anslinger på narkotikabyrån i usa  Du pont: Du ponts

Ett hemligt sammarbete mellan usa:s narkotikabyrå och de största kemikalieproducenterna i usa inleddes.

Harry jobbade för USA:s statliga Narkotika byrå, hans frus bror Andrew Mellon var en rik bankman som finansierade tillväxten av Du ponts, de tillverkade petroliumbaserade kemikalier, som gick till den växande pappersindustrin av trä, de tillverkade även en rad nya syntetmaterial som nylon och polyester.

Samtidigt hade Henry  Ford utlovat att de kunde utvinna samma produkter ur hampans kolhydrater som man kunde utvinna ur petroliumhydrater!

Självklart kände Du Pont till att deras billion dollars industri var hotad av organisk hampa! Oljeindustrin har alltid motarbetat alternativ till bränsle och plast för att behålla sitt monopol. De ville också förbjuda Cannabis. Tillsammans med Harry Anslinger skapades en motståndskampanj mot hampa! 

konspirationen mot hampa

De skapade en kampanj mot Mördarväxten! Marihuana: ”Assassin of youth” dök upp i American Magazine i juli 1937. Efter en rad påhittade artiklar om att marijuana hade tagit livet av unga kvinnor, genom att de blivit galna skapat sex orgier och tagit livet av sig, en annan artikel säger:  odören av cannbis är giftig, först möts du av en våldsam kittling i näsan, sedan i ansiktet, ögonen börjar hetta, du ser till slut ingenting och kan heller inte säga vad du önskar, du svimmar, men återhämtar dig, sedan svimmar du igen och fortsätter likadant tills du är död!

Självklart tror folk att marihuana är livsfarligt det är ju myndigheterna som står bakom!

Marijuana blev ett namn som hörde ihop med kriminalitet och ondska. Poängen är att Marijuana egentligen bara är ett annat namn för ”cannabis sativa”. Hampa blev bestraffat som Heroin. Allt villt växande hampa blev utrotat, bönder som fortfarande brukade hampa sattes i fängelse eller blev skjutna på plats och man drog ett streck över all possitiv historik om Cannabis sativa.

 • Amerikanska staten mutades och hampa som har hyllats av kejsare och presidenter, en helande planta som använts som medicin av läkare och varit symbol för styrka, rikedom och hälsa i alla tider över hela världen, Förbjöds i USA. 
 • På 1960talet hade USA övertalat FN att all Hampa skulle förbjudas på grund av marihuanan, Snart hade det nått stora delar av världen och hampaindustrin missar hela den industriella utvecklingen. Du pont och de andra mijömördande affärs jättarna hade vunnit slaget om industrins utveckling!
 • Idag vet vi att vår planet är utrotningshotad på grund av kemikalier, oljeutsläpp, plaster och skogsskövling!

 

 Fast självklart fanns det några som fattade detta och kämpade emot och efter 50 års forskning och framtagna bevis på att hampa är nyttigt för människan och naturen så är det idag lagligt att odla hampa som ej innehåller THC! THC är det psycoaktiva ämnet i cannabis som är klassat som en drog.

I dagens hampaodlingar får halten av THC ej överstiga 0,02% det går alltså inte att få ut någon drog ur hampa! Hur mycket du än röker så får du bara huvudvärk. Hampaplantan är inte bara nyttig och stark för oss, den kan även rädda vår planet från mänsklig idioti!

Det underliga är att våra ”miljökämpande regeringar” garanterat känner till att det finns hampa, och dom skulle snabbt kunna sätta stopp för miljöförstöring i utbyte mot en naturligt växande växt som brukats av människan i hela vår historia! Men tydligen vill dom inte! Vad tror ni?

 • Historien om filmen ” Hemp For Victory”

På 1980talet började en 14 minuters film att uppmärksammas och skickas runt bland hampa entusiasterna i USA. Den hette ”Hemp For Victory” och verkade vara tillverkad utav USA:s jordbruks departement 1942. Den uppmanade amerikanska bönder att odla hampa för att stödja kriget. Japanerna hade nämligen stoppat hela amerikas import av 34,000 feet hampa som var nödvändigt till alla stridsskepp. Nu kunde ingenting vara mer patriotiskt än att odla hektarer med hampa för landets framgångar i kriget! Men kunde regeringen verkligen ha gjort denna film när dom bara några år tidigare hade fört ett krig för att utrota plantan?

Om filmen fanns legetimerad skulle detta leda till att hampa ”Assassin of the youth” skulle bli seriöst motsägbart!

Jack Herer, författaren till ”The Emperor Wears No Clothes” , en bok som handlar just om konspirationen mot hampa och den efterlängtade hamparevolutionen, och andra aktivister frågade varenda byrå de kunde komma på men möttes av samma svar. Det går inte att hitta någon film med namnet ”Hemp For Victory” som något departement från den federala regeringen har skapat.

Jack Herer och hans kompanjoner gick sedan själva direkt till Jordbruks departementets biblotek men även där fanns inte ett spår efter filmen. Och de var säkra på att en sådan sak kan inte bara försvinna!

Så kom de på den brillianta idén. Om de hade frågat efter filmen på 1940 -1950 talet så hade dom inte letat i de elektroniska filerna. Självklart inte svarade biblotikarien, då skulle ni ha tittat i de gamla kort arkiven.

Och där bland dammiga gamla filer hittades:

Hemp for victory: (Motion Pictures) U.S Dept. of Agriculture, 1942

Summary: Explains that the war cut of the supply of East Indian cours fibers, and stresses the need for American-grown hemp for military and civilian uses. Portrays farm practices of hemp growers in Kentucky and Wisconsin.

1.       Hemp—US.  1.U.S. Dept. Of Agriculture.

Här kan ni se filmen: klicka här

Herer och hans följeslagare undrade just vem som kunde ha tryckt på ”delete” för denna film? Dom trodde att omskrivning av historia bara hände i kommunist Ryssland och andra odemokratiska samhällen men nu hade det skett mitt framför näsan på dom.

Efter Jack Herer´s upptäckt och mycket påtryckningar från patrioter, har USA:s jordbruksverk hållit med om att dom har gjort denna film och nu är den registrerad i the Library of congress igen!

Ironin av att USA blev tvungna att odla hampa för nationens säkerhet måste ha retat gallfebern på Harry Anslinger som året innan till och med hade lyckats radera ordet cannabis ur USA:s national encycopledi. Men inte ens han och industri jättarna kunde stå emot när försvaret behövde hampafibern. Den användes nämligen inte bara till stridsskeppen och rep utan även till Nät, fallskärms tråd, brand slangar och skosnören till militärerna.

Så tillsammans med denna film sponsrade regeringen 1942 ett projekt för att få all den hampa som behövdes. Hampafrön skickades ut till 20 000 bönder med kontrakt att odla hampa för krigs hampa industrin. Tusentals hectar med hampa kom snabbt upp och nya fabriker bygdes för att för att ta hand om fibern. 42 stycken kvarnar byggdes till en kostnad av $360,000 styck och även barn uppmanades att hjälpa till med odlingarna.

Hampa odling i USA som den federala narkotikabyrån hade försökt stoppa för att förhindra marihuana beroende ett par år tidigare var nu tydligen tillåtet och uppmuntrande!

Vid år 1944 var krigs producerings teamet åter säkra på att europeiska levernatörer kunde tillfredställa deras behov och därför skar man snabbt ner på landets hampaodlingar. När kriget led mot sitt slut, ändrade regeringen sin inställning till hampa, man vände på pankakan igen och helt plötsligt var hampa, underplantan som kunde ge USA segern, benämnd som ett ”Demon ogräs”!

Till sist  hoppas jag nu att ni fått ny och gammal kunskap av denna text och blivit inspirerade att börja använda hampa produkter och sprida info om en jäkligt bra produkt som faktiskt skulle kunna behålla vår planet grön och levande!

Det går alltså att stoppa stora delar av skogs skövlingen, som leder till fortsatt ökad växthuseffekt, oljeutsläpp och kemikalieförgiftningar på ett relativt snabbt och enkelt vis så!

 • Citat ur boken ”Samtal med Gud” av Neale Donald Walsch. Medförfattare till ”The Secret”

”Hampan råkar vara ett av de mest användbara, tåligaste och slitstarkaste materialen på jorden. Ni kan inte tillverka en fiber som lämpar sig bättre för kläder, ett starkare material för rep, ett mer lättodlat och lättskördat material för pappersmassa. Ni fäller hundratusentals träd om året för att ni ska få söndagstidningar där ni kan läsa om hur världens skogar krymper. Hampan skulle kunna ge er miljontals söndagstidningar utan att ni behövde fälla ett enda träd. Faktum är att den skulle kunna ersätta en mängd material till en tiondel av kostnaden.

Och det är där haken ligger. Någon förlorar pengar om den här fantastiska växten – som även råkar ha utomordentliga medicinska egenskaper – tillåts odlas”.

”För att om man fick odla den så skulle hälften av världens bomullsodlare och nylon- och rayontillverkare och halva skogsindustrin gå omkull”.

Hjälp till du också att sprida hampan för en bättre värld!.

Välj ekologiskt och framförallt Välj Hampa!

Texten är skriven av Johannes Åhrberg, Grundare av Hampisfären